Vårt egnahems område började projekteras 1962 av GAKO arkitektkontor på uppdrag av Egnahemsbyrån. Då Åkered ur många synpunkter är intressant att närmare studera, har ett par undersökningar bland invånarna företagits.
 
I tidningen Arkitektur nr 12, 1971, finns en uppsats av arkitekt Hans Arén, ur vilken följande citeras:
 
”Bebyggelsen omfattar 244 radhus om 95 m² samt affär, låg- och mellanstadieskola och en frikyrka. Befolkningen uppgår till ca 2500 personer.”
 
Rad- och kedjehusen uppfördes 1964 – 67 av Göteborgs Stads Egnahems AB för försäljning till enskilda personer. Färdiga kostade husen 118.000 kronor och kedjehusen 137.000 eller 153.000 beroende på om man ville ha vinden färdiginredd eller bara värmeisolerad.
 
Områdets totala areal ör ca 8 ha, varav idag ca 75% utgörs av obebyggd mark. Exploateringstalet är lågt, 0,29, och rymlighetstalet, dvs. förhållandet mellan areal och färdig friyta och motsvarande areal färdig lägenhetsyta, är 2,5. Detta innebär att varje hus i genomsnitt har ca 360 m² uteareal.
 
Konsultbyrån GAKO AB, Göteborg, har stått för såväl stadsplane- som hus-projektering. Närmast ansvariga har varit arkitekterna Henrik Falkenberg och Lars Ågren.
 
Lekplatser och trädgårdsanläggningar
Arkitekterna har svarat för trädgårdsplaneringen av det område som förvaltas av invånarna själva. Parkavdelningen vid Göteborgs gatukontor har anlagt och förvaltar dels det syd-nordliga centrala gångstråket och den centrala lekplatsen, dels matargatorna kantade med alléer och anslutande gångvägar. Problem uppkommer med de sistnämnda genom att de gränsar till privat mark, som sköts och förvaltas av invånarnas egna föreningar. Dessa sköter bättre sin del än kommunen har resurser att göra på sin. Enligt stadsträdgårdsmästaren har det därför varit bättre om den lokala förvaltningen fått kommunens anslag för området och övertagit förvaltningen av alléer och gångstråk.
 
Från början hade man från arkitekternas sida tänkt sig många mindre lekplatser jämnt fördelade över området och i anslutning till bostadsgatorna. Gatukontoret ville emellertid satsa på en stor och välutrustad lekplats, centralt belägen och i anslutning till skolans fotbollsplan. Från såväl trivselsynpunkt som anläggnings- och förvaltningssynpunkt var en sådan lösning att föredra, ansåg man. Idag har på initiativ från invånarna själva tillkommit fem mindre lekplatser inom radhusområdet, då man anser att den centrala lekplatsen ligger alltför långt borta för att de mindre barnen skall gå dit utan sällskap av vuxen.

För mer information läs ett utdrag ur KULTURHISTORISKT VÄRDEFULL BEBYGGELSE I GÖTEBORG: